Amsterdam elfde beste stad

Op de Mercer Quality of Life Index staat Amsterdam als elfde stad in 2015. Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk, is de beste stad volgens de lijst. Het Irakese Bagdad is hekkensluiter en staat op de laatste plaats.

Sociaaleconomisch

De onderzoekers die de lijst hebben samengesteld hebben hierbij voornamelijk gekeken vanuit sociaaleconomisch oogpunt naar de steden die onderzocht zijn. Hierbij kun je denken aan de kwaliteit van de zorg en het onderwijs, milieu en de woonkwaliteit in het algemeen. De lijst is voornamelijk gericht op grote multinationals, bedrijven die wereldwijd opereren en vaak in meerdere landen een kantoor hebben gevestigd. Hierdoor zijn deze bedrijven namelijk in staat om te bepalen in welke steden zij zich kunnen gaan vestigen, weke steden erg interessant zijn. Ook krijgen de bedrijven hierdoor inzicht in hoeveel medewerkers ze aan moeten nemen. De totale lijst bevat dan ook 230 steden.

Het Oostenrijkse Wenen staat volgens de onderzoekers op de eerste plaats omdat het welzijns- en welvaartsniveau erg hoog zijn. Dit is voornamelijk te danken aan de centrale ligging in Europa. Deze ligging is voornamelijk gunstig voor de economie van Wenen. Daarnaast wonen er een groot aantal studenten in de stad, waardoor Wenen erg jong en levendig is. Ook hier zijn multinationals vaak naar op zoek.

Wenen

Een Oostenrijkse vrouw, geboren in Wenen, is er niet van onder de indruk dat Wenen op de eerste plaats staat in de lijst. Naar eigen zeggen heeft de overheid een lange traditie in het investeren in sociale woningen van zeer hoge kwaliteit. Dit maakt Wenen tot een zeer betaalbare stad, een uniek gegeven wanneer je dit met andere hoofdsteden vergelijkt. Daarnaast zijn deze sociale woningen vaak ook nog eens centraal gelegen. De prijzen die de vrouw voor een dergelijke woning betaalt zijn dan ook niet te vergelijken met de prijzen die in andere steden zouden worden gevraagd. Daarnaast stelt de vrouw dat ook de veiligheid in Wenen erg groot is, iets wat vaak opvalt wanneer ze in het buitenland is en de veiligheid ervaart in andere steden. Ten slotte is ook het openbaar vervoer zeer goedkoop en goed geregeld in Wenen. Ook in de weekenden rijdt het openbaar vervoer 24 uur per dag.

Andere steden

Voornamelijk de Duitse taalgebieden staan opmerkelijk hoog in de lijst. Zo liggen er maar liefst vijf van de zeven beste steden in een Duits taalgebied, waaronder Wenen in Oostenrijk, Zurich in Zwitserland en München, Düsseldorf en Frankfurt in Duitsland. Deze steden doen het dan ook erg goed. Dit in tegenstelling tot de Amerikaanse steden. De hoogste notering voor een Amerikaanse stad is plaats 28, San Francisco. Volgens de onderzoekers ligt het lage aantal Amerikaanse steden bij de top door de hoge criminaliteitscijfers van het land. De grote steden ondervinden hier voornamelijk de gevolgen wat, wat zich uit in deze lijst.

Ook het Franse Parijs staat relatief laag op de lijst en kwam niet verder dan de 37e plek. Dit is twee plaatsen boven het Britse London. Ook deze hoofdstad staat relatief laag. Parijs stond vorig jaar nog op de 27e plek, echter daalde de stad een aantal plaatsen als gevolg van de aanslagen in november 2015.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail